​Här byggs Stockholms mest exklusiva bostäder – våningar på över 350 kvadratmeter i Östermalms hemligaste fastighet

Sober och klassisk elegans möter modern, avskalad estetik när ett av Sveriges mest exklusiva bostadsprojekt nu tar form. På Karlaplan 2 ska byggnaden som var en Stockholms största telegrafstationer transformeras till 17 av Sveriges mest påkostade bostäder, med arkitektur och design på högsta internationella nivå. Bakom projektet står bostadsutvecklingsbolaget Patriam. 

– Det här är ett helt oöverträffat projekt på bostadsmarknaden i Stockholm. Det dyker i princip aldrig upp möjligheter att skapa stora, öppna bostäder med en modern och internationell prägel i Stockholms innerstad, och i synnerhet inte på Östermalm. Vi är oerhört stolta över att få vara med och utveckla Stockholm på det här viset, säger Andreas Holmberg, vd på Patriam.

På Karlaplan möts fem gator som bildar en stjärnform av alléer: Karlavägen, Narvavägen, Östermalmsgatan, Lützengatan och Styrmansgatan. Och det är just här, på Karlaplan 2, som bostadsutvecklingsbolaget Patriam nu påbörjar byggnationen av 17 unika bostäder – där vissa våningar kommer att ha en bostadsyta på över 350 kvadratmeter – med inflyttning under 2017.


En väl bevarad hemlighet
Det är en mytomspunnen och spännande historia som präglar fastigheten på Östermalm. Karlaplan 2 består av två hus; Telegrafhuset, som ligger i gatuvinkeln mot Karlaplan och Styrmansgatan, och Ateljén som är ett fristående hus på innergården. Telegrafhuset byggdes av Telegrafverket mellan 1917-1922. När det uppfördes blev det genast en viktig knutpunkt i det snabbt framväxande telegrafnätet och i huset placerades den senaste kommunikationstekniken. Och här fanns ofta hemligheter som var militärt känsliga. Arkitekten L J Lehming ville därför att byggnaden skulle smälta in i omgivningen. På utsidan en lugn fashionabel fastighet – på insidan ett intensivt slammer av verksamhet.

I väggarna sitter hundra år av svensk telehistoria. Första tiden knattrade fjärrskrivmaskiner fram telegram som delades ut med bud. I krigstider fångade man upp och dechiffrerade meddelanden som passerade landets gränser. Därefter låg Telemuseet här under några år.

Huset på innergården, Ateljén, uppfördes i dess nuvarande tappning tillsammans med en vacker trädgård under mitten av 70-talet. Då anlades även en vacker trädgård ritad av Walter Bauer, en av sin tids främsta landskapsarkitekter.

Dåtid möter nutid
Nu ska de båda husen på Karlaplan 2 transformeras till ett vackert, personligt boende med exklusiv, internationell atmosfär. Byggnadernas historia bidrar till dess unika förutsättningar och den ansvariga arkitektbyrån Semrén & Månsson integrerar arkitektur och form i en noga genomtänkt balans av sparsmakad estetik med en klassisk klangbotten. Lägenheterna erbjuder öppna våningsplan med generösa ytor, högt i tak och höga fönster med ljusinsläpp i samtliga rum. Telegrafhuset präglas av en modern renhet med utgångspunkt i husets ursprungliga sekelskifteskaraktär, medan Ateljén står för en råare, mer industriell känsla. 

– Här finns perfekta grundförutsättningar i både läget och arkitekturen som vi nu förädlar för att skapa det okonventionella, oväntade och expressiva i mötet mellan den gamla och nya arkitekturen. Kombinationen av en fashionabel, elegant fastighet och urban, modern estetik på en av Stockholms mest attraktiva adresser gör Karlaplan 2 till något utöver det vanliga, säger Andreas Holmberg.

Bakom den interiöra utformningen av bostäderna står den välkända designern Lotta Agaton. Inredningen är utformad med påkostade och hållbara material med en tidlös kvalitet. En balanserad transformering av det ursprungliga huset har varit en självklar uppgift. Lotta Agaton har också tagit fram två inredningskoncept för Telegrafhuset – det mörka respektive ljusa temat – som båda är anpassade efter husets förutsättningar. 

– När man köper våningar i den här storleken och prisklassen vill man inte att det ska vara en spegelbild av grannens. Vår största utmaning var att skapa ett helhetskoncept där varje del är unik. Därför arbetade vi fram två koncept – ett ljust och ett mörkt. På så sätt kan köparen ställa sig frågan: ”Vilken typ av hem vill jag ha?”, och få vad de önskar. Jag älskar att vi inreder personligare i våra hem och att intresset för mer unika objekt ökat. Det finns även en trend mot det beständiga med större eftertänksamhet och kärlek till det man köper, säger Lotta Agaton.


FAKTA
Adress: Karlaplan 2
Antal bostäder: 17. Där den största våningen uppgår till över 350 kvm.
Säljstart: under hösten
Inflyttning: slutet av 2017
Bostadsutvecklare: Patriam
Mäklare: Lagerlings