• Projektstatus: Slutsålt
  • Område: Östermalm
  • Byggstart: 2016
  • Inflyttning: 2018
  • Storlek: 17 bostäder
  • Mäklare: Lagerlings
  • Vid intresse: Richard Lagerling, 070-494 72 72

Ett avskilt boende med luft och ljus

Lägenheterna erbjuder öppna våningsplan med generösa ytor, högt i tak och höga fönster med ljusinsläpp i samtliga rum. Telegrafhuset präglas av en modern renhet med utgångspunkt i husets ursprungliga sekelskifteskaraktär, medan Ateljén står för en råare, mer industriell känsla.

Karlaplan 2 blir genomgående ett vackert, personligt boende med internationell atmosfär. Här integreras arkitektur och form i en noga genomtänkt balans av sparsmakad estetik med en klassisk klangbotten. Helheten genomsyras av en tydlig designidé, där varje del och detalj harmonierar.

Design av Lotta Agaton

Lotta Agaton är inredningsstylisten vars monokroma, grafiska och reducerade stil satt tonen inom svensk inredning de senaste åren. Tillsammans med arkitektkontoret Semrén & Månsson har hon tagit fram inredningen för de båda husen. Varje beståndsdel är vald med omsorg; eleganta material som håller länge och åldras med värdighet. Stor vikt är lagd vid att de bärande temaelementen genomgående återkommer i de olika rummen. I färgnyanser, i stenen på hallgolvet, i parketten, i köket och i badrummen.

Lotta Agaton har tagit fram två exklusiva inredningskoncept till Telegrafhuset, särskilt anpassade till husets förutsättningar. Vilket tema passar din personlighet?

DET LJUSA TEMAT

Minimalistiskt och monolitiskt. Klassiskt vitt som grundfärg i sobra, dämpade toner. Kök och badrum med ljus marmor som bas och stilrena detaljer i mässing. Vitoljade golv i ek.

 

DET MÖRKA TEMAT

Rena moderna linjer. Färgsättning i varierande gråa, matta toner. Robusta ekgolv med levande träådring. Mörk kornig sten i kombination med svarta detaljer.

 

 

 

Telegrafhuset – Det ljusa temat

Det ljusa temat har ett eget språk, skapat med rum, ljus och spänningar mellan materialvalen. Den ljusa marmorn med sina naturliga skiftningar är tongivande. Den återfinns på golvet i hallen, på fönsterbrädor, i köket och badrummen. Vitt är den dominerande grundfärgen och färgskalan går även igen i den vitoljade parketten, som i de övre planen är lagd i franskt fiskbensmönster. Temat är dessutom kryddat med personliga detaljer som blandare i polerad mässing.

I utformningen av badrummen på de övre planen i Telegrafhuset eftersträvas en brytning mellan det klassiskt luxuösa och ett mer samtida uttryck. Här inrett i det ljusa temat där det främsta kännetecknet är generösa inslag av marmor och detaljer i mässing.

 

Telegrafhuset – Det mörka temat

Det mörka temat blandar grått i flera nyanser, mörka träslag och mörk sten som perfekt fond till färgklickar i möbler, konst och gröna växter. Stenen används bland annat till golv och väggbeklädnader, fönsterbänkar, bänkskivor och andra inredningsdetaljer. De gråa väggarna kombineras med mörka radiatorer och blandare som fint framhäver snickerierna och den oljade parketten.

Takvåningen erbjuder unikt stora ytor, kungsbalkonger och terrasser i flera väderstreck och en öppen flexibel planlösning.

 

Ateljén – Industriell lyx

Ateljén är lugnt belägen på innergården. Husets uttryck har transformerats för att behålla sin ursprungliga kraft i en ny, modern gestaltning. Det representerar ett råare och mer urbant uttryck.

Ateljén hade ursprungligen samma strama karaktär som Telegrafhuset, men byggnaden revs vid 1970-talets mitt av den dåvarande ägaren Televerket och man uppförde ett nytt kontorshus. Då anlades även en vacker trädgård ritad av Walter Bauer, en av sin tids främsta landskapsarkitekter. Delar av den ursprungliga trädgården kommer att återupprättas som en del av ombyggnationen av Ateljén.

I Ateljén har arkitektkontoret Semrén & Månsson bevarat delar av den moderna industrikaraktären och tagit upp element från den äldre arkitekturen. Flera av lägenheterna är genomgående och har ljusinsläpp från två håll med balkonger på vardera sida. Inredningen är robust och avskalad i dova färger med inslag av betong och metall.

Byggnadens karaktär förstärks av synliga betongpelare, höga industrifönster och utanpåliggande balkonger. På båda sidorna om huset blomstrar en stillsam grönskande trädgård med stensatta gångar och marktegel.

Ateljén har ett eget designtema med en känsla av industriell lyx. Metall, betong och mörka stenmaterial framträder starkast. Den svarta graniten i köket gifter sig vackert med trägolvet. Vita väggar mixade med gråa, matta snickerier ger ett solitt och sobert intryck. Svarta blandare i badrum och kök bidrar till ett konsekvent intryck med rötterna i byggnadens historia.