• Projektstatus: Färdigställt
  • Område: Lidingö, Torsvik
  • Inflyttning: November 2023
  • Antal: 48
  • Parkeringsplatser : 44 st laddplatser i garage varav 11 är allokerade till extern part samt 2 markparkeringar
  • Mäklare: Gadelius Fastighetsbyrå - Fredrik Brunlid
  • Arkitekt: Arkitema

Här skapas en tidlöshet som klarar ögats slitage

Patriam Torsvik gestaltas i samklang med kvarterets befintliga arkitektur, vilket bland annat tar sig uttryck i husets karaktäristiska balkonger och fönstersättningar.

Patriam Torsvik utgör ett nytt och spännande kapitel i platsens historia. Den gamla byggnaden vid Torsplan var vid uppförandet 1946 tänkt som biograf men så blev det aldrig. Istället har den fungerat som tvätteri, kontor och förskola för att senare stå tom. Nu ger vi fastigheten nytt liv med en byggnad som smälter in och tar upp områdets ursprungliga arkitektur på ett harmoniskt sätt. Gestaltningen blir en väl avvägd synergi mellan funktion och estetik. Den kulturhistoriskt värdefulla miljön tas som en utgångspunkt och här bygger vi med material som håller för tidens påfrestningar.

Fasaden får en ljus puts med sockel i vacker natursten. Balkongernas utformning är en blinkning till modernismen med pinnräcken som ger ett sobert intryck. De rejäla fönsteromfattningarna flirtar också med dåtiden och konstruktionen med hörnfönster ger en ombonad kvalitetskänsla. Mycket av inspirationen kommer från Josef Franks Villa Claesson i Falsterbo, ritad 1936.

Vi inspireras av modernistiska ideal

Skandinavisk design bygger på idén att funktion inte behöver vara exkluderat från stil. I utvecklingen av Patriam Torsvik ligger det synsättet oss varmt om hjärtat.

I gestaltningen av Patriam Torsvik har vi hämtat inspiration från skandinaviska modernister med namn som Alvar Aalto, Bruno Mattson, Finn Juhl och Josef Frank. Särskilt intressant är Josef Frank med sin tydliga anknytning till Lidingö genom Annes Hus på Millesgården men också genom de starka intrycken han gjorde på svensk arkitektur med sina kända Falsterbovillor. Arkitekturen ifrågasatte invanda föreställningar om skönhet och funktion och fortfarande snart hundra år efter sin tillkomst är de lika aktuella.

Viktigast för Josef Frank var friheten att inreda som man vill. Vid bostadsutställning i Stuttgart 1927, provocerade han med stoppade möbler, kuddar och blommiga gardiner som fick kritiker att muttra om »Franks bordell« och »kvinnliga« inredning. ”Det är patetiskt att allt ska vara lika”, muttrade han tillbaka och svarade med det mäktiga Wienhuset Villa Beer, ett av Franks sanna mästerverk. Ett tränat öga ser förstås att det finns spår av Villa Beers vackra detaljer även i Patriam Torsvik.

Skandinavisk harmoni hälsar dig välkommen hem

Ombonat, okonstlat och inbjudande – det är känslan vi vill skänka dig varje gång du stiger in genom din dörr.

Den skandinaviska arkitekturfilosofin satte stor prägel på 1940- och 50-talseran – inte minst i hur vi började leva våra liv. Vi fick arbetskök, finrum, matplats i köket men också en fantastisk skatt av design och inredning, med formgivare som Jacobsen, Juul och Wegner i spetsen. Med inslag av trä, chevronparkett och andra tidstypiska stilgrepp blir Patriam Torsvik en historisk flirt draperad i vår kontemporära kostym.

Genom nedtonade färgval, rika ljusflöden och en generös takhöjd skapar vi rymd men också en diskret elegans. Det här är skandinavisk minimalism i sin renaste form. En arkitekturens motsvarighet till modevärldens ”lilla svarta”. Med strama linjer, vackra materialval och en tydlig funktionalitet som skapar en naturligt behaglig känsla, alltid redo att hälsa dig och ditt sällskap välkomna hem.

I den nya tidens kök pågår livet hela dagen

I modern tid har köket varit hemmets självklara utgångspunkt för en bra dag. Men dagens kök är så mycket mer. Här kretsar livet. Från morgonmötet till kvällsmackan.

I Patriam Torsviks kök tar vi den modernistiska tanken in i nutiden. Här skapar vi kök som inte bara lämpar sig för funktionell matlagning utan för hemmalivets alla stunder. Här ska köket kunna stå värd för allt från släktkalas till digitala möten. Här får livet pågå, från att du stiger upp på morgonen, tills att du drar dig tillbaka till sovrummets lugna vrå på kvällen. Därför inreder vi köket utan att tumma på vare sig funktion eller design.

Köket är medvetet inrett med mattlackade, sobra luckor i greige kulör, vackert ackompanjerade av bänkskiva och stänkskydd i Bricmate Norrvange Ivory. Här står yta och funktion i symbios, vilket märks i den framdragna sockeln, ramverk mellan stommarna, helintegrerade vitvaror och inbyggd varmluftsugn och induktionshäll från välrenommerade Miele.

I sovrummets lugna vrå mår dina plagg lika bra som du

Sovrummet brukar kallas hemmets lugna vrå. Här har vi dragit det till sin spets och skapat ett bekvämt utrymme även för dina kläder. Vardagslyx signerad Whyte Lilja.

Whyte Liljas WL System har fått en närmast ikonisk status när det kommer till förvaringslösningar. Utan kompromisser skapar man formstarka och funktionella inredningssystem för en estetisk helhet. Med rötterna i det nordiska designarvet och med tillverkning i Småland utvecklar man lösningar så nära platsbyggd karaktär du kan komma.

WL:s lösningar i Patriam Torsvik bygger på ett designspråk med rena linjer och vackra material i olika strukturer: högresta skjutdörrsfronter och inredning av kvalitativ strukturbearbetad ljus ek. Här utgår vi från arkitekturen istället för tvärtom. Därför är all förvaring skapad utefter vår vision.

Låt badrummet sätta tonen för resten av dygnet

Badrummet är platsen där dagen börjar och kvällen slutar. Men också ett rum för egentid. Här ska du få utrymme att rå om dig själv. Oavsett tid på dygnet.

Bostadens stilrena badrum karaktäriseras av solida material med nätta proportioner. Här utmärker sig det formstarka, ovanpåliggande handfatet av tålig vit stenkomposit. Med väggarnas vita kakel och Bricmates Norrvange Ivory både som golvklinker och i bänkskivan över tvättmaskin och torktumlare eller kombimaskin skapas en sober känsla.

Harmonin mellan funktion och design är tydlig även i badrummet. Det finns gott om praktisk förvaring och spegeln med belysning ger dig funktionellt ljus när du behöver det. Samtidigt skapar takspotlights en inbjudande atmosfär. Pricken över i är regnduschen från Tapwell som skänker sköna stunder.

Ett rum för jobb och jubileum

Förutom vackra bostäder berikar vi Patriam Torsvik med en gemensamhetslokal för alla som bor i huset. Det blir en skön och ombonad plats där du kan jobba ostört på dagarna och bjuda in vännerna på kvällen.

Även om Patriam Torsvik hämtar mycket inspiration från en annan era blir det ett hus som är i takt med sin samtid. För att tillmötesgå hur de flesta av oss vill arbeta och leva skapar vi ett utrymme med plats för såväl arbete som barnkalas eller andra festligheter. Rummet är på 60 kvm och får även pentry för enklare matlagning. Här speglas känslan från resten av huset och det blir ett behagligt rum med material och inredning av hög kvalitet. Här sitter du bekvämt i de ikoniska Myran-stolarna formgivna av Arne Jacobsen 1952, du blir upplyst av den stilrena Matisse-lampan från Globen Lighting och kan njuta av en öppen brasa framför den skorstensfria kaminen från Vauni. Så välkommen bort, fast hem.

 

Här bor du nära city och ännu närmare naturen

I Patriam Torsvik bor du på lagom pendelavstånd till Stockholms innerstad och bara fem kilometer från Stureplan. Det är enkelt att ta sig in till city med både cykel, t-bana, buss eller till och med båt. När du blivit hemmastadd finns det mycket att upptäcka i din nya närmiljö. Till det vackra Fågelöuddebadet på öns nordsida tar det ca 10 minuter med bil och Millesgården ligger bara en kort promenad från ditt hem. Gillar du naturupplevelser, hiking eller trail running är Långängen-Elfviks naturreservat och närliggande Kottlasjön givna mål.

Inom gångavstånd från Patriam Torsvik ligger Lidingö Centrum med ett brett utbud av restauranger, butiker, apotek, bank, hotell, biograf, gym, Systembolag och annat. Även vårdcentral, förskola och skola ligger nära. Just nu utvecklas Lidingö Centrum för att bli en mysigare och mer öppen småstadskärna, en ny mötesplats och ett besöksmål för alla typer av ärenden, ett utvecklat kulinariskt utbud och ett brett utbud av allt från mode och hälsa till kultur och service. Visst låter det som en bra plats att bo på?

Möt våra arkitekter

Prisbelönta Arkitema står återigen som arkitektkontor för ett Patriam-projekt. I Patriam Torsvik stoltserar vi med fantastiska Elin Andreassen och Sofia Skogseid som drivande arkitekter.

Att vi valde Arkitema var ingen slump. Vi har skapat fina projekt tillsammans förut, inte minst den lilla pärlan vid havet i Nacka Strand. Med Arkitemas arv i kollektivismen och ett DNA präglat av ledorden livskvalitet och medmänsklighet, tillsammans med Elins och Sofias kunskap, blev de en perfekt partner i vår utveckling av Patriam Torsvik. Drivna av gemenskap, passion och ett tydligt samarbete har vi metodiskt utvecklat en plats där människor ska kunna leva och trivas länge. Det blir en byggnad som vackert och naturligt smälter in sin befintliga miljö – mitt bland den arkitektur som en gång i tiden lade grunden för den svenska modernismen. Med en ödmjukhet för historien, parat med en tydlig innovativ strävan och inspiration från samtiden skapar vi ditt framtida hem.

SÄLJMATERIAL
Säljbok Patriam Torsvik innehåller renderingar och information framtaget för att illustrera och beskriva den planerade byggnationen av föreningens hus och lägenheter. Patriam och Brf Ontario reserverar sig för att ändringar och avvikelser kan förekomma när föreningens hus och lägenheter är färdigställda, exempelvis pga. uppdateringar och förändringar i våra leverantörers sortiment eller byggnadstekniska skäl.
Patriam och Brf Ontario förbehåller sig rätten att byta ut och ersätta produkter och material med likvärdiga produkter av annat fabrikat eller med likvärdigt material. Lägenheterna i Säljbok Patriam Torsvik kan vara inredda med material och utrustning som utgör tillval. Det individuella bofaktabladet och materialbeskrivningen som utgör en del av förhandsavtalet och upplåtelseavtalet gäller alltid framför detta material.